Welke beroepen kun je als freelancer uitoefenen?

Als je vakkennis hebt is het aantrekkelijk om als freelancer verder te gaan. Veel mensen willen graag hun eigen baas zijn en meer geld verdienen. Of juist meer vrijheid hebben om te bepalen waar en wanneer ze werken. Als zelfstandige heb je meer vrijheid en ook meer verantwoordelijkheden. Je moet bijvoorbeeld netjes omzet- en inkomstenbelasting betalen en je krijgt natuurlijk ook te maken met het feit dat je zelf pensioen moet opbouwen of vakantiegeld bij elkaar moet sparen. Als je daar geen problemen mee hebt is het serieus een overweging waard om zzp’er te worden. Maar welke beroepen kun je als zelfstandige uitoefenen? In onze blog zetten we populairste beroepen op een rijtje.

IT’ers werken vrijwel allemaal als freelancer

IT’ers in loondienst kom je nagenoeg niet meer tegen, want vrijwel iedere ICT’er werkt als freelancer. Of je nu spreekt over web developers, architecten of software developers. Zij hebben een aantal jaren geleden al ontdekt dat er als freelancer veel meer geld te verdienen is terwijl er een schaarste heerst. Goede IT’ers zijn lastig te vinden en daarom willen bedrijven ook de knip trekken om goede zzp’ers in te huren. Een groot pluspunt is dat je vaak op projectbasis wordt ingehuurd en dat deze projecten vaak meerdere maanden tot zelfs enkele jaren duren. Dus je hebt ook een soort van baangarantie als je deze tak van sport uitoefent.

Beauty specialisten en kappers

Schoonheidsspecialisten en kappers werken veel op freelance basis en dat is logisch. Ze kunnen hun beroep zowel in een eigen salon of bij de mensen thuis uitoefenen terwijl ze zelf bepalen hoe vol ze de agenda plannen. Als freelancer kunnen ze ook nog eens veel meer geld vragen dan wanneer ze in loondienst werken. De keerzijde van de medaille is dat een schoonheidsspecialist of kapper ook flinke kosten heeft. Dan hebben we het niet alleen over reiskosten als je klanten bezoekt, maar ook over de materialen en machines die je nodig hebt om je werk te kunnen doen. Denk bijvoorbeeld ook aan kosten voor het huren van een bedrijfspand of de kosten die je maakt als je een beauty- of kapsalon aan huis hebt.

Tekstschrijvers en content creators zijn vrijwel altijd freelancers

Ieder bedrijf heeft content nodig. Voor op websites of in webshops of voor op social media. Tekstschrijvers en content creators werken vrijwel altijd op freelance basis. Deze freelancers werken op projectbasis en bedienen in de regel meerdere opdrachtgevers tegelijk. De vrijheid die tekstschrijvers en content creators hebben is wat de meeste mensen aanspreekt. Ze kunnen namelijk altijd en overal werken, omdat ze alleen hun laptop en een internetverbinding nodig hebben. Dus ga je graag op reis? Dan is dit misschien wel de beste baan voor jou!

Freelancer worden? Wordt consultant

Consultants zijn er in alle vormen en met verschillend expertniveaus, maar het is zonder twijfel één van de populairste beroepen die door freelancers worden uitgeoefend. Als consultant werk je vaak volgens een uurtarief en je bent vaak bezig met een groot project dat meerdere maanden in beslagneemt. Hoe meer ervaring je hebt des te meer geld je kunt vragen. In deze tak van sport valt dus zeker een goede boterham te verdienen, maar je moet wel de nodige ervaring hebben wil je dat een bedrijf van jouw diensten gebruik wenst te maken.